Overstappen van aanbieder: Zorg & Energie

Hieronder vindt u informatie over overstappen. Als u van aanbieder wilt veranderen zijn er een aantal zaken die handig zijn om te weten, zoals hoe regelt u een overstap, waar moet u op letten, en op welk moment kan u overstappen. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar op ieder gewenst moment van zorgverzekering veranderen.

Een goede reden voor een overstap is dat er voor nieuwe klanten vaak aantrekkelijke voordelen te behalen zijn, zoals bijvoorbeeld betere prijzen of een welkomstgeschenk of een leuke cashback!

Overstappen van zorgverzekeraar

Aan het eind van elk jaar kan u van zorgverzekeraar veranderen.  Een zorgverzekering loopt van 1 januari t/m 31 december van hetzelfde jaar.  U kunt dus één keer per jaar overstappen. ( In bepaalde situaties kan u  gedurende het jaar een zorgverzekering afsluiten :  U  bent nu collectief verzekerd via uw huidige werkgever en u krijgt een nieuwe baan , u  gaat scheiden  of u wordt 18 jaar. )  In de maand november ontvangt u van uw huidige zorgverzekeraar de nieuwe premie en polisvoorwaarden. Indien u besluit van zorgverzekering te veranderen dient u voor 1 januari van het nieuwe jaar de huidige zorgverzekering op te zeggen.

Als u weet bij welke zorgverzekeraar u in het nieuwe jaar verzekerd wilt zijn, dan kun je jezelf daar aanmelden. Dit gaat eenvoudig op de website van de nieuwe zorgverzekeraar. De opzegging van de oude/huidige zorgverzekering zal meestal door deze nieuwe zorgverzekeraar worden gedaan. Er is dan sprake van een overstapservice, waarbij je zelf niets meer hoeft te doen. Het is wel belangrijk dat je hier navraag naar doet, zodat je zeker weet dat dit goed verloopt.

Indien je voor 1 januari van het nieuwe jaar je huidige verzekering hebt opgezegd en je hebt jezelf nog niet aangemeld bij  de nieuwe zorgverzekeraar dan heb je nog tot 1 februari de tijd om over te stappen. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan met terugwerkende kracht op 1 januari in.

Hieronder vergelijkt u eenvoudig zorgverzekeringen 2019


Overstappen van energieleverancier

Belangrijk bij een energie-overstap is wat voor soort overeenkomst je hebt met je huidige energieleverancier.

Heb je een overeenkomst van onbepaalde tijd?

Je kunt met deze overeenkomst overstappen  wanneer je maar wilt. Dit kost dan niets. Je kunt je dan als nieuwe klant aanmelden bij de gewenste energieleverancier. Hiermee treedt de overstapprocedure in werking;
– De nieuwe energieleverancier zal de aanvraag voor overstappen naar jouw netbeheerder sturen.
– De netbeheerder controleert de aanvraag waarna deze de betrokken partijen informeert.
– Uw meterstanden zullen aan uw huidige en aan uw nieuwe energieleverancier worden doorgegeven.
– Van uw oude energieleverancier ontvangt u tenslotte een eindafrekening.

Tip!  Geef na de aanmelding bij de nieuwe energieleverancier, de meterstanden door aan je huidige (voormalige) energieleverancier. De eindafrekening wordt dan op basis van de gemeten meterstanden opgemaakt. Indien je deze standen niet doorgeeft, dan worden jouw meterstanden geschat.

Heb je  een contract heeft voor bepaalde tijd?

Deze overeenkomst houdt niet in dat je niet tussentijds mag of kan overstappen.  Het is echter wel zo dat de oude energieleverancier een opzegvergoeding in rekening kan brengen. Soms betaalt je nieuwe energieleverancier de boete. Kijk hiervoor op de website van de aanbieder en- of neem hiervoor contact op ( op deze website kun je het telefoonnummer van de klantenservice opzoeken)

Hieronder staat in een overzicht wat uw energieleverancier maximaal in rekening mag brengen, indien je voor het aflopen van het contract een overstap maakt.

Duur tot afloop contract Hoeveel moet u maximaal betalen
Korter dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 tot 2 jaar € 75,-
2 tot 2,5 jaar €100,-
Langer dan 2,5 jaar €125,-

Het energiebedrijf mag deze boete per product vragen, dus voor gas én voor elektriciteit. Als je dus met beiden stopt, voordat het contract is beëindigd,  betaal je dus maximaal het dubbele bedrag. Zoals al hierboven is vermeld, komt het voor dat de nieuwe energieleverancier de boete betaalt.